دسترسی نامحدود
برای کاربرانی که ثبت نام کرده اند
برای ارتباط با ما می توانید از طریق شماره موبایل زیر از طریق تماس و پیامک با ما در ارتباط باشید
در صورت عدم پاسخ گویی از طریق پیامک با پشتیبان در ارتباط باشید
برای کاربرانی که ثبت نام کرده اند
درصورت عدم همخوانی توضیحات با کتاب
از ساعت 7 صبح تا 10 شب
ویرایش: 1
نویسندگان: Isabelle Thilo (auth.)
سری:
ISBN (شابک) : 9783658164478, 9783658164485
ناشر: Gabler Verlag
سال نشر: 2017
تعداد صفحات: 291
زبان: German
فرمت فایل : PDF (درصورت درخواست کاربر به PDF، EPUB یا AZW3 تبدیل می شود)
حجم فایل: 6 مگابایت
کلمات کلیدی مربوط به کتاب مدیریت برند هویت محور در گردشگری: توسعه یک مدل مدیریت برند داخلی برای مقاصد: مدیریت گردشگری، بازاریابی، استراتژی کسب و کار/رهبری
در صورت تبدیل فایل کتاب Identitätsorientierte Markenführung im Tourismus: Entwicklung eines internen Markenführungsmodells für Destinationen به فرمت های PDF، EPUB، AZW3، MOBI و یا DJVU می توانید به پشتیبان اطلاع دهید تا فایل مورد نظر را تبدیل نمایند.
توجه داشته باشید کتاب مدیریت برند هویت محور در گردشگری: توسعه یک مدل مدیریت برند داخلی برای مقاصد نسخه زبان اصلی می باشد و کتاب ترجمه شده به فارسی نمی باشد. وبسایت اینترنشنال لایبرری ارائه دهنده کتاب های زبان اصلی می باشد و هیچ گونه کتاب ترجمه شده یا نوشته شده به فارسی را ارائه نمی دهد.
بر اساس تحلیل های نظری و تجربی، ایزابل تیلو در حال توسعه یک مدل مدیریت برند داخلی برای مقاصد است. او به عنوان بخشی از تحقیقات خود، عوامل مؤثر بر ارزشهای هدف مربوطه و همچنین این سؤال را تجزیه و تحلیل میکند که چگونه تقاضا برای شناسایی گروههای ذینفع داخلی، به عنوان مثال. ب. از صنعت هتلداری و پذیرایی، با نام تجاری و پیاده سازی در رفتار مطابق با برند در عمل. برای این منظور، او ارتباط همکاری با ذینفعان را روشن می کند و رویکردهایی را برای اجرای مقدمات مدیریت برند هویت محور در مدیریت مقصد نشان می دهد. زیرا افزایش فشار رقابتی و هدف ایجاد نام برای خود با یک برند قوی، صنعت گردشگری و اقدامات بازیگران آن را نیز تعیین می کند.
Auf Basis theoretischer und empirischer Analysen entwickelt Isabelle Thilo ein internes Markenführungsmodell für Destinationen. Im Rahmen ihrer Untersuchung analysiert sie die Einflussfaktoren der relevanten Zielgrößen sowie die Fragestellung, wie sich die Forderung nach Identifikation der internen Anspruchsgruppen, z. B. aus Hotellerie und Gastronomie, mit der Marke und der Umsetzung in markenkonformes Verhalten in der Praxis realisieren lassen. Hierzu verdeutlicht sie die Relevanz der Kooperation mit den Stakeholdern und zeigt Ansätze zur Implementierung der Prämissen der identitätsorientierten Markenführung in das Destinationsmanagement auf. Denn steigender Wettbewerbsdruck sowie die Zielsetzung, sich mittels einer starken Marke zu profilieren, bestimmen auch die Tourismusbranche und die Handlungsweisen ihrer Akteure.
Front Matter....Pages I-XIV
Einführung....Pages 1-10
Theoretische Grundlagen zur Marke und zur Markenführung....Pages 11-84
Markenführung in Destinationen....Pages 85-130
Fallstudienbasierte Überprüfung und Exploration der Elemente eines internen Markenführungsmodells am Beispiel der Destinationsmarke Sylt....Pages 131-204
Entwicklung eines identitätsorientierten, internen Markenführungsmodells für Destinationen....Pages 205-230
Schlussbetrachtung....Pages 231-241
Back Matter....Pages 243-278