دسترسی نامحدود
برای کاربرانی که ثبت نام کرده اند
برای ارتباط با ما می توانید از طریق شماره موبایل زیر از طریق تماس و پیامک با ما در ارتباط باشید
در صورت عدم پاسخ گویی از طریق پیامک با پشتیبان در ارتباط باشید
برای کاربرانی که ثبت نام کرده اند
درصورت عدم همخوانی توضیحات با کتاب
از ساعت 7 صبح تا 10 شب
ویرایش: 1
نویسندگان: Markus Frittum (auth.)
سری:
ISBN (شابک) : 9783531185651, 9783531943503
ناشر: VS Verlag für Sozialwissenschaften
سال نشر: 2012
تعداد صفحات: 120
زبان: German
فرمت فایل : PDF (درصورت درخواست کاربر به PDF، EPUB یا AZW3 تبدیل می شود)
حجم فایل: 965 کیلوبایت
کلمات کلیدی مربوط به کتاب شوخ طبعی و سودمندی آن برای مددکاران اجتماعی: مددکاری اجتماعی، آموزش (عمومی)
در صورت تبدیل فایل کتاب Humor und sein Nutzen für SozialarbeiterInnen به فرمت های PDF، EPUB، AZW3، MOBI و یا DJVU می توانید به پشتیبان اطلاع دهید تا فایل مورد نظر را تبدیل نمایند.
توجه داشته باشید کتاب شوخ طبعی و سودمندی آن برای مددکاران اجتماعی نسخه زبان اصلی می باشد و کتاب ترجمه شده به فارسی نمی باشد. وبسایت اینترنشنال لایبرری ارائه دهنده کتاب های زبان اصلی می باشد و هیچ گونه کتاب ترجمه شده یا نوشته شده به فارسی را ارائه نمی دهد.
طنز هنوز موضوعی است که در مددکاری اجتماعی کمتر مورد بحث قرار گرفته است. به منظور گسترش دانش در این زمینه، مارکوس فریتوم به استفاده از طنز در کارهای روزمره مددکاران اجتماعی، درون تیم و در برخورد با مشتریان می پردازد. با این کار، او از وضعیت فعلی دانش در تحقیقات طنز استفاده می کند، که او با نتایج عملی جالبی ترکیب می کند. نویسنده بر اساس مصاحبههای مسئلهمحور نشان میدهد که شوخ طبعی منبعی ضروری برای بهداشت روانی مددکاران اجتماعی در عمل است و در نتیجه به پیشگیری از فرسودگی شغلی کمک میکند. وی علاوه بر امکاناتی برای توسعه طنز فردی، پیشنهاداتی را برای استقرار طنز در مراکز آموزشی و موسسات مددکاری اجتماعی ارائه می کند. استفاده از شوخ طبعی در تشخیص های اجتماعی و ارتقای انعطاف پذیری به همان اندازه نوآوری های مهمی است که در نظر گرفتن شوخ طبعی به عنوان یک هدف از سلام.
In der Sozialen Arbeit ist Humor ein noch wenig behandeltes Thema. Um die Erkenntnisse in diesem Feld zu erweitern, beschäftigt sich Markus Frittum mit dem Nutzen von Humor im Arbeitsalltag von SozialarbeiterInnen, innerhalb des Teams und im Umgang mit KlientInnen. Dabei stützt er sich auf den aktuellen Wissensstand der Humorforschung, den er mit interessanten Ergebnissen aus der Praxis verknüpft. Der Autor zeigt auf der Basis problemzentrierter Interviews, dass Humor in der Praxis eine unverzichtbare Ressource für die Psychohygiene von SozialarbeiterInnen darstellt und somit zur Prävention des Burnouts beiträgt. Neben Möglichkeiten zur Entwicklung des individuellen Humors legt er Anregungen zum Etablieren von Humor in Ausbildungsstätten und Einrichtungen Sozialer Arbeit vor. Der Einsatz von Humor in der Sozialen Diagnostik und zur Förderung von Resilienz sind ebenso wichtige Innovationen wie die Berücksichtigung von Humor als Gegenstand der Salutogenese.
Front Matter....Pages 1-10
Methodische Konzeption der Studie....Pages 11-20
Humor....Pages 21-28
Humor für die Stabilität von SozialarbeiterInnen....Pages 29-40
Humor im Team....Pages 41-55
Humor in der Arbeit mit KlientInnen....Pages 56-85
Rahmenbedingungen....Pages 86-100
Humor und sein Nutzen für SozialarbeiterInnen....Pages 101-106
Anregungen zur Erweiterung des Nutzens von Humor....Pages 107-111
Schlussbemerkung....Pages 112-113
Back Matter....Pages 114-120