دسترسی نامحدود
برای کاربرانی که ثبت نام کرده اند
برای ارتباط با ما می توانید از طریق شماره موبایل زیر از طریق تماس و پیامک با ما در ارتباط باشید
در صورت عدم پاسخ گویی از طریق پیامک با پشتیبان در ارتباط باشید
برای کاربرانی که ثبت نام کرده اند
درصورت عدم همخوانی توضیحات با کتاب
از ساعت 7 صبح تا 10 شب
ویرایش: 1
نویسندگان: Bernd Liesenkötter. Gerhard Schewe (auth.)
سری: Schriften aus dem Centrum für Management (CfM)
ISBN (شابک) : 9783658063092, 9783658063108
ناشر: Gabler Verlag
سال نشر: 2014
تعداد صفحات: 209
زبان: German
فرمت فایل : PDF (درصورت درخواست کاربر به PDF، EPUB یا AZW3 تبدیل می شود)
حجم فایل: 3 مگابایت
کلمات کلیدی مربوط به کتاب تحرک الکترونیکی: بر اثر کشتی بادبانی در صنعت خودرو: مدیریت/کسب و کار برای حرفه ای ها، مدیریت نوآوری/فناوری
در صورت تبدیل فایل کتاب E-Mobility: Zum Sailing-Ship-Effect in der Automobilindustrie به فرمت های PDF، EPUB، AZW3، MOBI و یا DJVU می توانید به پشتیبان اطلاع دهید تا فایل مورد نظر را تبدیل نمایند.
توجه داشته باشید کتاب تحرک الکترونیکی: بر اثر کشتی بادبانی در صنعت خودرو نسخه زبان اصلی می باشد و کتاب ترجمه شده به فارسی نمی باشد. وبسایت اینترنشنال لایبرری ارائه دهنده کتاب های زبان اصلی می باشد و هیچ گونه کتاب ترجمه شده یا نوشته شده به فارسی را ارائه نمی دهد.
Siling-Ship-Effect واکنش احتمالی یک فناوری قدیمی به ظهور فناوری جدید را با بهبود مداوم عملکرد آن توصیف می کند. با استفاده از داده های ثبت اختراع از صنعت خودرو، نویسندگان روشن می کنند که این اثر کشتی بادبانی را می توان در فناوری های درایو یافت. این واقعیت که صنعت خودرو با درجه بالایی از وابستگی به مسیر مشخص میشود به این معنی است که تمرکز تلاشهای توسعه بر روی فناوریهای احتراق مرسوم و سرمایهگذاری هنگفت در اشکال جایگزین درایو کارآمد به نظر میرسد.
Der Sailing-Ship-Effect beschreibt die mögliche Reaktion einer alten Technologie auf das Auftauchen einer neuen, indem diese ihre Leistungsfähigkeit stetig verbessert. Anhand von Patentdaten der Automobilindustrie verdeutlichen die Autoren, dass dieser Sailing-Ship-Effect bei den Antriebstechnologien anzutreffen ist. Der Umstand, dass die Automobilindustrie in einem hohen Grad von Pfadabhängigkeiten gekennzeichnet ist, hat dazu geführt, dass es effizient erscheint, die Entwicklungsanstrengungen auf die herkömmlichen Verbrennungstechnologien zu konzentrieren und nicht in hohem Maße in alternative Antriebsformen zu investieren.
Front Matter....Pages I-XI
Einleitung....Pages 1-4
Von Schiffen und Pfaden: Wie der Sailing‐Ship‐Effect und die Pfadabhängigkeit erklären, warum alte Technologien bestehen bleiben....Pages 5-43
Nichts ist ohne Risiko: Wie die Unsicherheit auf technologische Entwicklungen wirkt....Pages 45-56
Alles redet über Elektromobilität – doch die Branche bleibt beim Verbrennungsmotor?!....Pages 57-113
Der Blick in die Patente – zeitreihenanalytische Prüfung des Sailing‐Ship‐Effect....Pages 115-131
Der Durchbruch kommt in der nächsten Modellgeneration – und das schon seit 20 Jahren....Pages 133-175
Fazit: Das Elektroauto kommt bestimmt – wir wissen nur nicht wann....Pages 177-182
Back Matter....Pages 183-202